Notat

Førende EU-jurist: Begrænset tilvalg er ikke muligt

Resume Forslaget om en begrænset tilvalgsordning, hvor Danmark kun gradvist og stykvis overgiver suverænitet til EU, er i strid med den danske protokol 22 i Lissabon-traktaten. Danmark kan ikke ensidigt ændre protokollens retlige ramme. En begrænset overdragelse af suverænitet, der kun vedrører f.eks. Europol, er således ikke mulig, da det vil være i strid med protokollen.
 
Det fremgår af dette notat, der er udarbejdet af den franske ekspert i EU-jura, Jean-Claude Piris. Piris var i 23 år var leder af Rådets juridiske tjeneste og var i sin tid med til at udarbejde den danske protokol 22. Piris vurderer samtidig, at der ikke nogen juridisk mulighed for at lave mellemstatslig aftale (parallelaftale) mellem EU og Danmark, der omgår protokol 22.

Dette notat er udarbejdet af Jean-Claude Piris på opfordring fra Tænketanken EUROPA. Jean-Claude Piris var i 23 år leder af Rådets juridiske tjeneste og stod bag udarbejdelsen af det juridiske grundlag for de danske forbehold og Edinburgh-afgørelsen tilbage i 1992, samt udarbejdelsen af den danske protokol 22 i Lissabon-traktaten. I dag har Piris sit eget firma, Piris Consulting SPRL.
 
Notatet er skrevet på opfordring af Tænketanken EUROPA, men Piris har det fulde ansvar for de juridiske vurderinger og alle konklusioner i notatet.

Download hele notatet om en begrænset tilvalgsordning

Notatet blev omtalt i Berlingske onsdag d. 11. november 2015. Se: Topjurist: Nej-sidens EU-alternativ er "åbenlyst ulovligt".

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.