Brief

Flertal siger ja tak til højtuddannede EU-borgere

Højtuddannede er velkomne i Danmark, siger befolkningen

Resume Regeringen og partierne V, K og SF besluttede i deres fælles aftale for en folkeafstemning om det danske retsforbehold at holde EU´s såkaldte koncernarbejderdirektivet udenfor en ny dansk tilvalgsordning. Det er ellers et relativt ukontroversielt direktiv, der giver virksomhederne mulighed for hurtigt og nemt at kunne rokere medarbejdere til opgaver i forskellige lande med kort varsel.

Koncernarbejderdirektivet har til formål at gøre det lettere for udenlandske virksomheder at udstationere højtuddannede medarbejdere fra tredjelande til korterevarende opgaver i EU, som virksomheder ikke kan finde erstatning for lokalt. Danmark og danske virksomheder kunne have flere fordele ved koncernarbejderdirektivet, men direktivet er en del EU’s udlændingepolitik, som aftalepartierne fra starten har valgt helt at holde ude af aftalen. Danmark risikerer derfor at gå glip af højtuddannet og specialiseret arbejdskraft.

Men en ny meningsmåling foretaget af YouGov for Tænketanken EUROPA blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18-74 år viser, at 54 pct. af danskerne støtter et EU-samarbejde om at tiltrække højtuddannet arbejdskraft. Samtidig vedtog alle partier, undtagen Enhedslisten, i sommeren 2014 en lovpakke, der i høj grad lægger sig op ad EU’s linje.

 Alligevel har aftalepartierne ikke ønsket at medtage direktivet i tilvalgsordningen.

Hovedkonklusioner
  • Koncernarbejderdirektivet vil lette proceduren for højtuddannede ikke-EU-borgeres mulighed for at tage arbejde inden for EU i kortere perioder på op til tre år.
  • Da direktivet rent teknisk ligger under udlændinge- og asylområdet, har de EU-positive partier på Christiansborg valgt at holde Danmark uden for det ellers ukontroversielle område.
  • Et flertal af danskerne siger dog ja tak. 54 pct. ønsker at indgå i EU-samarbejde om at fastholde og tiltrække højtuddannet arbejdskraft.
  • Direktivet forventes at have meget begrænset betydning for immigrationen. På europæisk plan at omfatter reglerne ca. 20.000 personer årligt. Tænketanken EUROPA skønner, at det i Danmark ville dreje som om 500-1000 personer, hvis vi gik med i direktivet.
  • Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten vedtog i sommeren 2014 en udlændingepakke, der lægger sig op ad koncernarbejderdirektivet
<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.