Kommentar

Fire ting, kommissærer falder på i Europa-Parlamentet

Resume I sidste uge afsluttede parlamentet i første omgang sine høringer af de indstillede kommissærer. Historien viser, at langtfra alt går glat igennem parlamentet. F. eks. blev dannelsen af kommissionen i 2009 forsinket i flere måneder. Historien synes at gentage sig.

En version af indlægget har været bragt i Jyllands-Posten 11. oktober 2014

En række kandidater kom under kommissionshøringerne i vanskeligheder – på trods af politisk borgfred mellem de store grupper, konservative og socialister, i Europa-Parlamentet. 

Det drejer sig om kandidater, som har måttet svare på yderligere spørgsmål. Høringerne afspejler parlamentets magt, men også et ganske rimeligt tjek på, om enkelte kandidater nu også vil være deres opgave voksen.

Kendskab til stofområdet

Høringerne viser, at særligt fire ting er vigtige at kunne som kommissær for at klare sig igennem parlamentets nåleøje. For det første skal kommissæren vise sig kompetent og kende sit stofområde. Det er her, den britiske kommissærkandidat, Jonathan Hill, er kommet i problemer, da han udstillede sin uvidenhed på det finansielle område under sin høring i sidste uge.

Blandt andet kunne han ikke svare på flere spørgsmål omkring euroobligationer og bankunionen. Han er derfor indkaldt til en meningsudveksling med økonomiudvalgets koordinatorer for at bevise, at han er kompetent på sit område. Skal lytte til parlamentarikerne For det andet skal man vise, at man tager parlamentet seriøst, og at man forstår at lytte til parlamentarikerne i sit daglige arbejde.

Her kom Ritt Bjerregaard i sin tid i uføre, da hun under sin høring i 1995 sagde, at parlamentet ikke er noget rigtigt parlament. Ikke just noget, man bliver populær af i parlamentet. De nuværende kandidater synes dog alle at have forstået dette punkt.

For det tredje skal man vise, at man har en klar vision for sit politikområde ved at vise, hvad ens generelle linje er. Her trådte Mariann Fischer Boel i 2004 i spinaten, da parlamentarikerne i landbrugsudvalget ikke vidste, hvad hun stod for, når det gjaldt landbrugsstøtten, og derfor såede tvivl om hendes kandidatur.

Vestagers klare vision Margrethe Vestager er et godt eksempel på en kandidat med en klar vision. Under sin høring tog hun stærkt afstand fra konkurrenceforvridende skatteaftaler, samtidig med at hun understregede, at hun ikke kunne udtale sig om konkrete sager, som må undersøges nærmere. Høringen er en balancegang, da kandidaterne ikke må love for meget inden arbejdsprogrammet er ude, men samtidig skal fremlægge deres generelle tilgang til deres område.

Til sidst skal mange have styr på etikken. Kandidater er tidligere blevet væltet, fordi de ikke havde rent mel i posen. Flere af de nuværende kandidater står for skud, når det gælder etikken. Blandt andet den spanske kandidat, der har haft aktier i et oliefirma, og den oprindelige slovenske kandidat, der har indstillet sig selv.

I den samlede proces må det være af stor betydning for Juncker, at hans valg af næstformænd med større magt til at realisere hans politiske dagsorden ikke kommer i vanskeligheder.

Hans valg af sloveneren Bratusek til næstformand med ansvar for energiunionen undrede derfor, idet det var velkendt, at hun var omgivet af anklager for at have udnævnt sig selv. Torsdag trak hun sig da også som kandidat.

Man skal vise, at man tager parlamentet seriøst, og at man forstår at lytte til parlamentarikerne i sit daglige arbejde.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.