Brief

Europols register om terror tredoblet i år

Europol spiller en stadig større rolle i bekæmpelse af terror

Resume I kølvandet på terrorangrebene i Paris og København i 2015 har Europol styrket den terrorrelaterede udveksling af data mellem medlemslandene. Alene fra marts 2015 til september er antallet af oplysninger om mistænkelige personer med mulig tilknytning til terror i Europols EIS-database ifølge Tænketanken EUROPAs oplysninger næsten tredoblet fra 580 til 1.700 personer.
 
Udvekslingen af data har ellers haltet, siden EU’s medlemslande i 2005 blev forpligtet til at udveksle oplysninger om terror-efterforskning med hinanden gennem politisamarbejdet Europol. F.eks. vurderede Europol i marts, at der var op i mod 10.000 personer i EU med en mulig forbindelse til såkaldte syrienskrigere, men blot 3.600 navne var registreret i det relevante Europol-register.
 
Europols forstærkede indsats omfatter også sporing af finansiel støtte til terroraktiviteter. I 2014 foretog Europol og medlemslandene 35 anmodninger med relation til finansiering af syrienskrigere. Alene i de to første måneder af 2015 var tallet oppe på 26 forespørgsler. Endelig har Europol styrket kampen mod terrorrelateret propaganda på sociale medier.
 
Udviklingen i Europol skal ses i lyset af den danske folkeafstemning d. 3. december, som har stor betydning for Danmarks videre deltagelse i politisamarbejdet. Mens et ja til tilvalgsordningen vil sikre fuldgyldig dansk deltagelse, kan et nej meget vel resultere i dårligere operationelle vilkår for dansk politi – også selv om det skulle lykkes efterfølgende at få en såkaldt parallelaftale om Europol.

Hovedkonklusioner
  • Europol opruster kraftigt mht. udveksling af terrorrelateret data. F.eks. er antallet af oplysninger om mistænkelige personer med mulig tilknytning til terror i Europols EIS-database fra marts 2015 til september næsten tredoblet fra 580 til 1.700 personer.
  • Delingen af informationer om finansiel støtte til terrorvirksomhed og bekæmpelsen af terrorrelateret propaganda er også intensiveret i løbet af de seneste få år.
  • Beslutningen om at oprette et European Counter Terrorist Centre under Europol vil yderligere styrke politisamarbejdets evne til bl.a. at konfrontere syrienskrigere, terror-finansiering og våbensmugling, som i stigende grad er aktiviteter, der foregår på tværs af landegrænserne.
  • Europols udvikling gør folkeafstemningen d. 3. december om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning mere aktuel end nogensinde før, da afstemningen kan få afgørende betydning for Danmarks fremtidige status i det fælles politisamarbejde.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.