Update

Europæisk visionsturne rammer Danmark

Resume Hvad mener den europæiske befolkning egentlig om udviklingen i EU, og hvilke ideer har de til at skabe fremtidens samarbejde? Få svaret under konferencen New Pact for Europe.

Nationalister og EU-skeptikere er på fremmarch i meningsmålingerne i Europa her før valget til Europa-Parlamentet. Men hvad mener den europæiske befolkning egentlig om udviklingen i EU, og hvilke ideer har de til at skabe fremtidens samarbejde? Få personer er bedre rustet til at besvare det spørgsmål end Janis A. Emmanouilidis, der er forskningsdirektør hos tænketanken European Policy Centre i Bruxelles. De sidste måneder har han taget temperaturen på europæernes holdninger til EU, hvilket har bragt ham på turne til over 50 debatarrangementer rundt omkring i EU-landene.
 
Nu er turen kommet til Danmark, når Tænketanken EUROPA inviterer danskerne til debat om en "ny pagt for Europa" i Fællessalen på Christiansborg.
 
”Vi har brug for en fælles forståelse for, hvordan situationen er i Europa lige nu. Hvor er de største udfordringer i forhold til sociale, økonomiske og politiske problemer? Og i hvilken retning skal vi gå, for at løse dem? Vi har brug for mere debat på tværs af landegrænserne, så vi kan finde fælles svar på disse fælles udfordringer,” siger Janis A. Emmanouilidis.
 
Sammen med bl.a. udenrigsminister Martin Lidegaard og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen vil han torsdag sætte gang debatten. Og undervejs bliver gæsterne inddraget i diskussionen og bedt om at komme med løsningsforslag til en ny rapport, som en række europæiske tænketanke vil aflevere til den nye Europa-Kommission, der træder til i efteråret.
 
”Frustrationsniveauet blandt europæerne er meget højt. Vælgerne er tilbøjelige til at fokusere på utilfredsheden med stigende arbejdsløshed og økonomisk krise i stedet for at stemme på de midterpartier, som arbejder for at løse udfordringerne,” siger Janis A. Emmanouilidis.
 
En Megafonundersøgelse foretaget for Tænketanken EUROPA viser, at 57 pct. danskere gerne vil være med til at styrke EU-samarbejdet, men der er fortsat stor modstand mod at fjerne de danske forbehold. Henholdsvis 52 og 54 pct. vil stemme nej til at afskaffe forsvars- og retsforbeholdet, hvis der var afstemning i dag, vil hele 66 pct. stemme nej til at blive en del af eurosamarbejdet.
 
Ifølge Catharina Sørensen, der er forskningschef hos Tænketanken EUROPA og har skrevet ph.d. om danskernes holdning til EU, giver denne ”turne” dog et nyt og bredere perspektiv på den europæiske befolknings indstilling til EU.
 
”Her er en mulighed for – på tværs af rigtig mange EU-medlemslande – at få startet en vigtig debat om, hvad vi virkelig ønsker EU skal være, og hvordan Europa skal udvikle sig. Når man systematisk sætter gang i diskussionerne og indsamler meninger, ideer og visioner fra 50 arrangementer i hele Europa, så har man et godt grundlag for at vurdere, hvordan befolkningerne oplever EU,” siger Catharina Sørensen, der under arrangementet holder et oplæg om den danske euroskepsis.
 
Arrangementet, som varer fra 9.30-12.45, er en del af initiativet New Pact for Europe, der i kølvandet på den turbulente krise i EU vil skabe et nyt grundlag for debatten om Europa.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.