Notat

EU-skeptiske partier dominerer Europaudvalget

Dansk Folkeparti og Enhedslisten i Europaudvalget

Resume I en periode på tre år fra 2015 til 2018 har Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth taget ordet 87 gange i Folketingets Europaudvalg. Det gør ham til det mest aktive udvalgsmedlem – skarpt forfulgt af Rasmus Nordqvist fra Alternativet og Søren Søndergaard fra Enhedslisten.
 
Ser man på aktiviteten hos samtlige 29 medlemmer af Europaudvalget, står det klart at folkevalgte fra de EU-skeptiske partier – Enhedslisten og Dansk Folkeparti – er mest aktive i Europaudvalget. Enhedslistens tre medlemmer har markeret sig 151 gange, hvilket gør partiet til det mest aktive. Dansk Folkepartis seks medlemmer har markeret sig 124 gange. Socialdemokratiet, det eneste parti med syv medlemmer i udvalget, klemmer sig lige ind mellem Enhedslisten og DF med 131 gange.
 
Regeringspartier er mindre aktive end oppositionen generelt. Regeringen sikrer sig som regel støtte til sine mandater hos de pro-europæiske partier, inden sagerne drøftes i Europaudvalget. Enhedslisten og Dansk Folkeparti kommer herved til at udgøre den egentlige opposition i Europaudvalget. Det kan være en del af forklaringen på, at de EU-skeptiske partier er mere aktive.

Hovedkonklusioner
  • Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, er det mest aktive medlem af Europaudvalget. I en treårig periode fra 2015-2018 tog han ordet 87 gange. Det svarer til 12 pct. af alle de gange, nogen har taget ordet.
  • Enhedslistens tre medlemmer af Europaudvalget er samlet mere aktive end medlemmerne fra nogen andre partier. Til sammenligning har Socialdemokraterne syv medlemmer og Dansk Folkeparti seks medlemmer af udvalget.
  • Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er mindst aktive i Europaudvalget. Det skyldes dels at de er relativt små partier, dels at de er en del af regeringen.
  • Regeringen sikrer næsten altid, at den har opbakning til sit forhandlingsoplæg hos de EU-positive partier fra et flertal i Europaudvalget forud for møderne.
  • Debatterne i Europaudvalget kan derfor få en parallel-karakter, da regeringens mandat som regel er sikret på forhånd.
  • Som det største parti i Folketinget og det ledende oppositionsparti er Socialdemokraterne også blandt de mest aktive i Europaudvalget.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.