Kommentar

EU coronapas er ikke et sesam-sesam luk dig op

Dette indlæg blev bragt i Jyllands-Posten d. 2. juni 2021

Sidste uges EU-enighed om et europæisk coronapas – med navnet ”EU’s digitale covid-certifikat” – blev præsenteret som den længe ventede redningskrans for feriehungrende borgere i Europa. ”Vi gør klar til sommeren!” tweetede EU-institutionerne med emojis af strandparasoller og diverse transportmidler. Reglerne træder i kraft 1. juli, men allerede i fredags blev den danske udgave – app'en ”Coronapas” – lancereret som en af EU’s første.

Der er al mulig grund til at applaudere den lynhurtige vedtagelse (to måneder fra forslag til aftale må være ny EU-rekord), men arbejdet med at genetablere fri bevægelighed i EU er langt fra færdigt. Covid-certifikatet er ikke det adgangsgivende pas, den gængse danske oversættelse kan give associationer til. Det er kort og godt en fælles standard for, om du er vaccineret med en godkendt vaccine, immun eller pcr-testet for nyligt.

Det er praktisk for f.eks. flyselskaber, der skal sikre coronafri ombordstigning. Sammenholdt med en krøllet papirlap om immunitet på portugisisk vil en QR-kode, der får en lampe til at lyse grøn eller rød, i det mindste fjerne én coronaknast for arbejdet i gaten i CPH eller BER.

Men det er ikke ingen palmegren for rejsebureauerne eller den menige turist, der vil på roadtrip i Europa. Selv hvis den grønne lampe lyser, er man ikke garanteret indrejse på drømmedestinationen. Det er fortsat op til det enkelte medlemsland at bestemme hvem, der lukkes ind, hvornår, og under hvilke omstændigheder, og også om man skal i karantæne ved hjemkomsten. Som briterne oplever disse dage, betyder det at være vaccineret ikke noget i kampen mod nye mutationer. De skal uanset hvad i 14-dages karantæne ved indrejse i flere EU-lande.

Da myndighederne typisk træffer indrejsebeslutninger ud fra den daglige smitteudvikling, fjerner coronapasset dermed ikke den usikkerhed, der i nu over et år har været en uvelkommen rejseledsager.

Derudover er en fælles standard for, om man er coronafri, ingen fælles standard for, hvor længe en test anerkendes, eller hvad den giver adgang til på destinationen, om det er gratis at blive testet, og hvor man skal bruge mundbind. Danske familier skal også være opmærksomme på, at Danmark har en af de mest lempelige aldersgrænser for tests. I en lang række EU-lande, herunder Tyskland, Grækenland og Spanien, har testkravet startet med de seks-årige. I Italien og Portugal med de to-årige.

Forhåbentlig vil vaccinernes fremgang betyde, at såvel coronapas som rejserestriktioner får en hurtig udløbsdato. I mellemtiden ligger bolden hos medlemslandene, der har lovet at opdatere retningslinjerne for EU-interne rejser nu, hvor det fælles certifikat gør det lettere at sikre, at turister ikke bringer corona med sig. Retningslinjerne kaldes også for trafiklyset, da de fastlægger, hvornår smittetrykket i en region er lavt nok til at give adgang eller højt nok til at kræve f.eks. karantæne. Hvis man for alvor vil gøre det lettere at rejse bør man også se på testregler osv. – men først og fremmest er det villigheden til at acceptere en fælles EU-linje om grænserne, det skorter på, for der er og bliver tale om frivillighed. I maj anvendte blot fire medlemslande direkte trafiklystilgangen. 

Grænsernes betydning er blevet bestyrket under coronakrisen. Tonen var da også påfaldende skarp i det høringssvar til en ny Schengen-reform, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye sendte til Europa-Kommissionen i maj: Danmark skal helt selv kunne beslutte, hvornår der skal være grænsekontrol, hvor lang tid den varer, og hvilket niveau den skal have. I dag skal et Schengen-land hvert halve år begrunde sine tiltag over for Kommissionen, der så vurderer, om de er proportionelle med den angivne udfordring.

Coronapas til trods er vi nok et godt stykke vej fra, at den fri bevægelighed i EU igen bliver normen.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.