Notat

Danskerne vil have grænsekontrol – og Schengen

Inger Støjberg minister grænsekontrol

Resume Grænsekontrol er populært hos mange danskere, og kontrollen ved grænsen til Tyskland foretages nu på fjerde år. Men opbakningen til grænsekontrollen omsætter sig interessant nok ikke i modstand mod EU’s grænsesamarbejde, Schengen, som ellers skal sikre fri bevægelighed over grænserne internt i EU til gengæld for kontrol ved EU’s ydre grænser. Det viser en YouGov-måling foretaget for Tænketanken EUROPA i januar. På en skala fra 0-10, hvor 10 er ”meget positivt”, lander danskernes syn på Schengen på 7,3.
 
En tredjedel af danskerne vil beholde den nuværende grænsekontrol ”for enhver pris”, men næsten lige så mange angiver kun at ville fastholde den, ”hvis den gør en konkret forskel”. Omkring en femtedel mener, at den er overflødig.
 
Målingen viser også, at migrationskrisen i høj grad lever videre i danskernes bevidsthed til trods for, at antallet af flygtninge og migranter, som forsøger at komme til Europa, er faldet mere end 90 pct. siden 2015, og antallet af asylansøgere i Danmark er lavere end før krisen i 2015. Mere end halvdelen af respondenterne er således uenige i, at EU har fået situationen under kontrol. Blot 15 pct. er enige. Det kan være en væsentlig årsag til opbakningen til grænsekontrollen.

Hovedkonklusioner
  • Grænsekontrol er fortsat populært blandt mange danskere. Men bred opbakning et betinget af, at kontrollen gør en reel forskel for Danmark. Det viser en stor repræsentativ meningsmåling foretaget af YouGov for Tænketanken EUROPA i januar.
  • I lyset af den relativt høje opbakning til grænsekontrol er det påfaldende, at danskerne samtidig har et ganske positivt indtryk af EU’s Schengen-grænsesamarbejde. Blot 19 pct. af befolkningen placerer sig i den skeptiske halvdel af en 11-punktsskala om holdninger til Schengen. 48 pct. er positivt indstillede.
  • Resultatet er et paradoks, for uden substantielle beviser for behovet for grænsekontrol kan en fortsættelse af den danske praksis nemlig være i strid med Schengen-reglerne. Danskerne støtter både Schengen og grænsekontrol, selv om de to forhold i princippet udelukker hinanden.
  • Målingen viser, at meget få danskere har tiltro til, at EU har fået migrationsudfordringen, som toppede i kriseåret 2015, under kontrol. Det til trods for, at antallet af nye flygtninge- og migranter, der forsøger at komme til Europa, er styrtdykket både for hele EU og for Danmark.
  • Selv om antallet af asylansøgere og migranter i dag er lavere end før krisen, vurderer blot 15 pct. af danskerne, at EU har udfordringen under kontrol.
  • Dette kan være en væsentlig forklaring på danskernes opbakning til grænsekontrollen.
  • Ikke desto mindre er det EU, der ifølge respondenterne skal have hovedrollen i tilfælde af, at et stigende antal flygtninge og migranter søger til Danmark. Fælleseuropæiske løsninger på flygtninge- og migrantudfordringen foretrækkes klart fremfor national enegang.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.