Notat

Danskere vil bevare forbehold, men især unge mangler viden

Lars Løkke vil gøre op med forbehold

Resume Efter 25 år med de danske EU-forbehold er der stadig ikke udsigt til, at danskerne er klar til at fjerne dem. Et solidt flertal af vælgerne ønsker at bevare de eksisterende forbehold over for det retlige samarbejde, forsvarssamarbejdet og euroen, viser en ny meningsmåling blandt 1.003 repræsentativt udvalgte danskere, som YouGov har foretaget for Tænketanken EUROPA.

Der er større interesse for at fjerne forbeholdene blandt vælgere, der har tillid til ekspertudtalelser end blandt vælgere, der nærer mistillid. Jo ældre folk er, jo mere viden har de om forbeholdene. Under halvdelen af de yngre vælgere ved, hvilke EU-forbehold Danmark har taget, og under en fjerdedel af de unge under 29 år ved, at Danmark har en retlig og en forsvarspolitisk undtagelse.

Noget tyder på, at danskerne har en status quo-bias i forhold til forbeholdene, der er blevet fast inventar i EU-debatten. Det er i overensstemmelse med adfærdspsykologisk forskning, der viser, at en afskaffelse af noget – f.eks. af forbeholdene – aktiverer langt stærkere følelser end når folk ønsker at forandre noget.

Hovedkonklusioner
  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen har rejst en åben debat om de danske EU-forbehold, men danskerne er ikke klar til et opgør. Et klart flertal af danskerne ønsker at bevare de tre danske EU-forbehold.
  • Selv blandt pragmatiske og bløde EU-tilhængere er der modstand mod at afskaffe retsforbeholdet. Men mange vælgere er stadig uafklarede, så der kan stadig flyttes mange vælgere ved en folkeafstemning.
  • Kun 45 pct. af unge under 29 år ved, at Danmark har et forbehold over for euroen. Det er ca. 20 procentpoint lavere end for gennemsnittet af alle danskere.
  • Over en tredjedel af vælgerne under fyrre ved ikke, hvad de vil stemme, hvis der blev udskrevet en folkeafstemning rets- eller forsvarsforbeholdet.
  • Det er næppe ekspertviden, der får de skeptiske vælgere til at skifte mening, da der er en signifikant overvægt af tilhængere af forbeholdet blandt vælgere, der samtidig nærer mistillid til eksperter.
  • Danskerne har en bekymring for at miste suverænitet, og den ser ud til at blive aktiveret i debatten om forbeholdene, der efter 25 års eksistens er blevet et fast inventar i EU-debatten.
  • Den psykologiske forskning viser, at der er langt større sandsynlighed for, at folk hælder til status quo positionen frem for at turde løbe en risiko ved at vælge noget andet end de velkendte vilkår.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.