Notat

Danske søgninger i Schengen-database tidoblet på fire år

Schengen SIS dansk politi søgninger

Resume På blot fire år er danske myndigheders brug af Schengen-databasen SIS næsten tidoblet. Det viser en sammenligning, som Tænketanken EUROPA har foretaget på baggrund af helt nye tal. Mens danske myndigheder foretog 5,4 millioner søgninger i databasen i 2015, var antallet i 2018 vokset til 54.104.562 søgninger, svarende til godt 1 million søgninger om ugen eller 150.000 om dagen. Søgningerne resulterede i 782.573 ”alerts” i systemet, hvilket bl.a. omfattede 5.438 personer og 28.239 ”vehicles” (biler o.l.).
 
Væksten i søgninger skyldes ifølge Rigspolitiet især automatiserede søgninger fra ANPG-kameraer, som kan scanne nummerplader. Disse kameraer er f.eks. opstillet ved alle overgange ved landegrænsen mellem Tyskland og Danmark samt på strategisk udvalgte steder i Danmark. Justitsministeriet meddelte i oktober 2018 at Rigspolitiet vil øge antallet af steder, hvor der er opsat ANPG-kameraer i Danmark, fra 32 til 48.
 
Skulle Danmark vælge at forlade Schengen, eller blive tvunget ud af Schengen som følge af permanet grænsekontrol, der ikke er tilladt for Schengen-medlemmer, vil det betyde, at vi mister adgang til SIS-databasen. Det vil medføre, at det bliver ”mere vanskeligt at udføre en effektiv grænsekontrol,” fremgår det af et svar fra udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg.

Hovedkonklusioner
  • I 2018 søgte danske myndigheder 54.104.562 gange i Schengen-databasen SIS, som indeholder informationer om kriminelle personer, objekter m.m.
  • Det er nær en tidobling sammenlignet med 2015 og en fordobling sammenlignet med det foregående år.
  • Søgningerne resulterede i 782.573 ”alerts” i systemet, hvilket bl.a. omfattede 5.438 personer og 28.239 ”vehicles” (biler o.l.).
  • Ifølge Rigspolitiet skyldes den kraftige vækst i søgningerne, at flere søgninger foretages automatisk f.eks. fra APNG-kameraer, som automatisk scanner nummerplader bl.a. ved grænseovergange.
  • Hvis Danmark indfører permanent grænsekontrol, vil vi blive tvunget til at forlade Schengen. Dermed vil vi miste adgang til at foretage søgninger i SIS-databasen. Det vil betyde, at det bliver mere vanskeligt at udføre effektiv grænsekontrol.
  • Dansk Folkeparti er stærke fortalere for brugen af ANPG-kameraer, men ønsker samtidig permanent grænsekontrol, hvilket vil være en alvorlig svækkelse af kameraernes funktion, da de ikke længere vil kunne trække på den fælles Schengen-database.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.