Notat

Danske myndigheder søgte 58 mio. gange i Schengen-database i 2019

Schengen SIS ANPG

Resume Danske myndigheder foretog i 2019 58.637.762 søgninger i Schengens SIS II-database, som bl.a. indeholder oplysninger om eftersøgte personer, våben, køretøjer og ulovlige dokumenter som falske pas og kørekort. Det viser en gennemgang, som Tænketanken EUROPA har foretaget på baggrund af nye tal fra EU’s Agentur for driften af it-systemer på retsområdet (eu-LISA).

Det er mere end én mio. søgninger om ugen og en tidobling siden 2015, hvor danske myndigheder ”kun” foretog 5,8 mio. søgninger. De danske søgninger resulterede i 2019 i godt 800.000 advarsler, heraf 5.710 personer og 4.816 skydevåben.

Den store stigning i antallet af søgninger gælder også samlet set for alle medlemslandene. Det samlede antal søgninger i SIS II-databasen er mere end fordoblet fra knap 3 mia. i 2015 til 6,6 mia. i 2019. Databasen har således udviklet sig til at være det største og mest brugte it-sikkerhedssystem i Europa. Det understreger, at Schengen ikke blot handler om åbne grænser og fri bevægelighed for personer, men også om samarbejde om kriminalitetsbekæmpelse på tværs af grænserne.

Den væsentligste årsag til stigningen i antallet af søgninger er flere automatiserede søgninger f.eks. fra ANPG-kameraer, der automatisk kan scanne nummerplader og tjekke dem i SIS II. Disse er bl.a. monteret ved danske grænseovergange.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.