Kommentar

Danmark bør gå efter HERA

Dette indlæg blev bragt i Jyllands-Posten d. 23. april 2021.

”Håb er ikke en strategi”. Dette statsministerielle slogan vil uden tvivl blive en del af vores fælles corona-historieskrivning. Forhåbentlig vil der imidlertid også blive plads til et andet vigtigt slogan: Status quo er (heller) ikke nogen strategi. Eller som Ronald Reagan én gang udtrykte det: Status quo is just latin for the mess we are in! Det er simpelthen ikke en option, at vi tror, at vi kan håndtere fremtidige pandemier på samme uforberedte måde, som vi i Europa forsøgte at tackle Covid-19.

Frem for at opfinde den dybe tallerken selv, bør Europa kigge mod USA og tage ved lære af den succesrige amerikanske vaccineudrulning. Hovedforklaringen på, at godt en fjerdedel af amerikanerne i dag er færdigvaccinerede, er, at USA siden 2006 har haft et offentligt agentur for biomedicinsk avanceret forskning og udvikling, BARDA. Agenturet modtager årligt 1,6 mia dollar, og når kriser rammer, får agenturet tildelt ekstra midler. Allerede i maj 2020 bevilligede Donald Trump 10 mia dollar til at fremskynde udvikling, produktion og distribution af covid-19-vacciner. Siden fulgte adskillige ekstra milliarder – også til virksomheder, der forpligtede sig til at levere vacciner til den amerikanske stat.

I Europa havde vi ikke et tilsvarende set-up, som kunne bringes i spil. Og penge var der mildest talt heller ikke mange af, nemlig kun 2,7 mia euro til at understøtte EU’s køb af vacciner. Allerede inden problemerne med Europas vaccineudrulning begyndte at vise sig i, foreslog Europa-Kommissionen derfor i september 2020, at EU opretter et agentur for biomedicinsk beredskab. Kort sagt: Europa har brug for et BARDA – eller HERA, som Kommissionen valgte at kalde den mulige europæiske søster. Ligesom BARDA skal HERA have ansvaret for bl.a. at støtte udvikling, produktion og indkøb af medicinske modforanstaltninger – uanset hvilken katastrofe, der måtte ramme. Naturligvis i samarbejde med de nationale beredskaber! I slutningen i 2021 er Kommissionen klar til at smække det konkrete forslag på bordet.

Uden tvivl vil en række regeringer her være bekymrede for en mulig ekstraregning. De astronomiske beløb som corona-krisen har kostet regeringerne burde dog hurtigt levere skytset til en overbevisende business case. Bare tag tyske ALLIANZ’ beregning af, at 5 ugers forsinkelse i ophævelse af restriktioner under den nuværende pandemi koster Europas økonomi 90 mia euro. Eller tag vor egen teststrategi: her og nu bruger Danmark hver dag mellem 50 og 100 mio kroner på bare at teste befolkningen. Hvis man antager, at HERA i ”fredstid” vil koste 1,6 mia dollar ligesom BARDA, vil et årligt dansk bidrag på ca. 150 mio. kroner kun svare til et par dages testning.

Medmindre man mener, at Danmark alligevel bør satse på status quo eller et rent nationalt beredskab, bør Danmark hurtigst muligt gå helhjertet ind i de indledende drøftelser af HERA. Og hvorfor ikke også allerede nu gå efter, at Danmark kan huse agenturet? I 2017 lykkedes det desværre ikke København at blive hjemby for lægemiddelagenturet EMA. Men med en life science klynge i verdensklasse, stærke digitale kompetencer og en fornem coronahåndtering bør Danmark absolut have en chance. Agenturet vil ikke alene skabe arbejdspladser, men også kunne cementere Danmarks position som life science spydspids. En massiv rettidig mobilisering i HERA-sagen vil måske også kunne fjerne andre medlemsstaters frustration over Danmarks og restens af sparebandens medansvar for, at EU ikke i tide fik investeret i vaccineprogrammet. Og hvem ved? Måske også turen til Israel med Østrigs Sebastian Kurz pludselig vil kunne ses som et tegn på, at Danmark forsøger at løfte den fælles sag? Når alt kommer til alt, skal HERA jo også indgå i et samarbejde med andre internationale spillere.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.