Tema

Coronakrisen og EU

Resume Udbruddet af corona har udløst en global sundhedsmæssig og økonomisk krise. Vi følger EU's håndtering af krisen og analyserer konsekvenserne for Europa – og Danmark.

Få overblik over coronakrisen med Tænketanken EUROPAs tidlinje

Coronakrisen har ramt Europa hårdt og medført store tab af menneskeliv samt en historisk økonomisk krise. EU står nu over for store udfordringer både mht. at understøtte landene i at håndtere den akutte sundhedskrise, men også med at afbødde de voldsomme økonomiske konsekvenser. Samtidig har medlemslande som Polen og Ungarn brugt krisen til at bevæge sig endnu længere væk fra de demokratiske værdier.

Vi følger udviklingen tæt med fokus på EU's rolle i håndteringen af coronavirussen COVID19 og kommenterer og analyserer løbende situationen i danske og internationale medier.

Notater og analyser om corona og EU:

Fra tysk-fransk tango til europæisk lancier – Merkel og Macron har fundet hinanden og lanceret et historisk udspil til en genopretningsplan, men kan de få EU27 med? (Analyse, 25.5.2020)

Morgendagens Europa er her allerede – Coronakrisen foranderer ikke i sig selv EU. Men den forstærker de tendenser, vi så, før nogen havde hørt om Covid-19. (Kommentar, 18.5.2020)

Oversigt over grænseåbninger i EU – Vi følger udviklingen og opdaterer løbende med nye grænseåbninger. (Brief, 13.5.2020)

Udsigt til grænseåbninger i EU – Nok ser flere lande ud til så småt at åbne igen, men europæerene må nok indstille sig på en sommer i coronaens skygge. (Brief, 7.5.2020)

RescEU: Fælles lagre skal forebygge mangel på værnemidler – Med ”rescEU” kan EU-landene med Kommissionen som tovholder oprette fælles beredskabslagre med bl.a. værnemidler. (Brief, 6.5.2020)

Tidslinje over coronakrisen: Hvad skete der og hvornår? – Få overblik over, hvad EU, Danmark og andre lande har gjort, og hvornår de gjorde det, med Tænktanken EUROPAs tidlinje over krisen. (Overblik, 4.5.2020)

21 europæiske lande viser solidaritet og hjælper andre – Tyskland tager imod italienske corona-patienter, Rumænien og Polen sender læger, og Frankrig donerer masker og beskyttelsesdragter. (Brief, 3.4.2020)

Hvad kan vi forvente af Kommissionens genopretningsplan? – Indtil videre tyder meldingerne på, at Kommissionens genopretningsplan kan komme til at bestå af både overførelser og lån for i alt ca. 1.000 mia. euro, (Brief, 1.5.2020)

Den første turist i Europa? – Vi ser på fem mulige initiativer, der måske kan redde noget af sommerferien – for såvel turistindustrien og som for rejselystne europæere. (Brief, 31.4.2020)

Ny rapport om landenes syn på EU's krisehåndtering – Det europæiske tænketanksnetværk EPIN giver et indblik i, hvordan man fra medlemslandene ser på EU's krisehåndtering. (Rapport, 27.4.2020)

EU-landene skal på banen for at få os gennem krisen – Fælles kronik af adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, formand for CO-i, Claus Jensen og direktør i Tænketanken EUROPA, Lykke Friis. (Bragt i JP 25.4.2020)

EU bør presse Kina med handelsaftale – Coronakrisen forstærker behovet for, at EU arbejder på en mere ambitiøs og langsigtet Kina-politik. (Notat, 23.4.2020)

Hvordan undgår EU i fremtiden "scener fra en dårilg B-film"? – Der er muligheder inden for Traktaten for at ruste EU bedre til at stå imod kriser som den nuværende. (Brief, 22.4.2020)

EU's flerårige budget kan få afgørende rolle i genopretningsplan – Coronakrisen har rystet posen, hvad angår de fastlåste diskussioner om EU's flerårige budget. Mindre bliver det næppe. (Brief, 22.4.2020)

EU's genopretningspakke – hvor er Danmark med? – Genopretningspakken består her og nu af fem dele. Kun ét forslag gælder kun for eurolandene. (Brief, 17.4.2020)

Red os fra corona-protektionismen – En økonomisk krise vil friste lande til at beskytte egne virksomheder og indføre protektionistiske tiltag. Det er ikke i Danmarks interesse. (Kommentar, 14.4.2020)

Massive hjælpepakker i kølvandet på corona – Både EU og medlemslandene har reageret med økonomiske tiltag, som skal holde hånden under økonomien og afbøde de negative konsekvenser. (Notat, 3.4.2020)

Ufri bevægelighed kan ramme forårets afgrøder – Sæsonarbejdere fra Østeuropa, som plukker og pakker forårets afgrøder, rammes nu af den grænsekontrol, flere lande har valgt at indføre. (Brief, 1.4.2020)

Corona avler endnu en virus: disinformation – Indtil videre tyder EU’s undersøgelser på, at det især er Kina og Rusland, som har været aktive med disinformation under coronaudbruddet. (Notat, 1.4.2020)

Coronagrus i Brexit-maskineriet – Forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien var i forvejen svære. Corona gør dem mere uforudsigelige. (Kommentar 31.3.2020)

Coronavirussen gør 2020 til det omvendte 1989 – 2020 står til at blive det mest skelsættende år for Europa siden 1989. Desværre med modsatte fortegn. (Analyse, 30.3.2020)

EU i coronas altdominerende skygge – For mindre end en måned siden handlede det om EU’s budget, klimamål og Tyrkiet. Lige nu synes disse emner langt væk. (Analyse, 28.3.2020)

Mange fløjet hjem med hjælp fra EU – Ved hjælp af den såkaldte civile beskyttelsesmekanisme har EU hjulpet tusindvis af EU-borgere hjem. (Brief, 26.3.2020)

Budgetforhandlinger ramt af corona – kan handlingslamme EU – Coronavirussen har slået forhandlingerne om EU’s næste flerårige budget, som i forvejen trak tænder ud, af banen. (Notat, 26.3.2020)

Coronakrisen: Et maskespil for stormagter – Kinas mange masker handler også om at ville positionere sig som redningsmand fremfor arnested for COVID19. (Kommentar, 25.3.2020)

Corona presser EU's grænsesamarbejde – Udbruddet af corona i Europa har medført, at indre grænsekontrol er skudt op på en række grænsestrækninger i EU. (Notat, 21.3.2020)

Efter sløv start er EU på vej op i tempo – EU kommet på banen i kampen mod corona på i hvert fald fem områder, hvor man faktisk har beføjelser til at gøre en forskel. (Analyse 18.3.2020)

Coronakrisen tester EU's sammenhold – og verdensordenen – Spørgsmålet er EU vil kunne overbevise borgerne om, at fælles løsninger fortsat er vejen frem. (Analyse, 15.3.2020)

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.