Retsforbeholdet

Asyl og indvanding

Flygtninge ankommet til Københavns Hovedbanegård

Resume Virkeligheden har indhentet det flertal i Folketinget, som i marts 2015 indgik aftale om at sende retsforbeholdet til folkeafstemning. Flygtningepresset på EU's ydre grænser er steget voldsomt, og indvandringspolitikken er blevet en del af debatten om retsforbeholdet – selv om ja-partierne havde planlagt at holde den ude.

(Vi har samlet alle vores notater og analyser om flygtninge, asyl og indvandring i et tema)

Et klart løfte fra ja-partierne, om at den danske asyl og indvandingspolitik fortsat skal fastlægges i Danmark, skulle sikre, at debatten om retsforbeholdet primært kom til at handle om fortsat dansk medlemsskab af Europol. Men sådan gik det ikke. Hen over sommeren er flytningestrømmen mod Europa vokset, og det har påvirket den danske befolkning, hvilket tydeligt afspejles i en række meningsmålinger.

Hvor partierne bag aftalen havde regnet med at en tilvalgsordning uden asyl og indvandringsområdet ville være det stærkeste kort, går et flertal i befolkningen nu ind for, at Danmark skal deltage i EU's asyl- og invandringspolitik, herunder en fælles kvotefordeling af flygtninge mellem landene. Udviklingen risikerer gøre en i forvejen kompliceret debat endnu mere mudret. Derfor har Tænketanken EUROPA anbefalet, at der udskrives en seperat folkeafstemning om, hvorvidt tilvalgsordningen også bør omfatte asyl og indvandrings­politikken.

Notater om asyl og indvandring:

Schengen berører også dansk udlændingepolitik – Mens et flertal på Christiansborg har lovet at sende retsforbeholdet til en folkeafstemning, lover de samtidig at holde udlændingepolitikken udenfor. Det kan næppe lade sig gøre. (3.2.2015)

Danmark presses af nyt forslag om fordeling af asylansøgere – En mere fair fordeling af asylansøgere ser ud til at blive en del af næste års revision af Dublin-aftalerne, og det vil sætte Danmark under politisk pres. (13.5.2015)

Danskerne klar til mere EU i udlændingepolitikken – Et flertal af danskerne er klar til at deltage i store dele af EU´s politiske samarbejde om asyl og indvandring. (24.6.2015)

Indlæg og analyser:

Giv asyl til en ekstra folkeafstemning – Folkeafstemningen 3. december bør suppleres af en separat, vejledende folkeafstemning, hvor vælgerne skal tage stilling til, om tilvalgsordningen også bør omfatte asyl og indvandrings­politikken. (Analyse bragt i Berlingske 19.9.2015)

Hvis glidebane er det størte? – Uanset om man stemmer ja eller nej ved folkeafstemningen 3. december, er drømmen om at bevare status quo en illusion. (Analyse bragt i Politiken 29.8.2015)

Tilvælg EU's udlændingepolitik – EUs udlændingepolitik er langt bedre end dens rygte, og faktisk vil det være mere effektivt for Danmark at føre udlændingepolitik gennem EU frem for at isolere sig med en ­opt-out­­. (Kommentar i Berlingske 28.2.2015)

Læs mere om de øvrige områder i afstemningen her:

Retsforbeholdet – hovedside | Det skal vi stemme om | Europol | Strafferet | Virksomheder, forbrugere og familie | Spørgsmålet om suverænitet | Schengen | Tænketanken EUROPAs arrangementer om afstemningen

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.