Notat

13 nedslag i nej-sidens egen skræmmekampagne

13 eksempler på nej-siden fejl og fordrejninger

Resume Ordet skræmmekampagne er blevet brugt hyppigt i debatten op til folkeafstemningen. Analysefirmaet Infomedia har vurderet, at ordet er blevet brugt i op imod 15 pct. af alle artikler, kommentarerer og debatindlæg i landets aviser i perioden fra den 26. oktober til den 23. november 2015.

Nej-sidens partier har ikke holdt sig tilbage for at advare mod det, de opfatter som ja-partiernes skræmmekampagne. Men kritiserer man modparten, bør man også feje for egen dør. Det kan man bare ikke sige, at nej-siden har gjort i deres kampagne og forsøg på at mobilisere vælgerne. Der er stribevis af eksempler på, at nej-partierne har forsøgt at vildlede vælgerne og har opgivet direkte forkerte eller stærkt misvisende oplysninger. Tænketanken EUROPA samler i dette notat 13 eksempler på, at nej-siden forsøger at skræmme eller bevidst vildleder vælgerne.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, har blandt andet sagt, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har ført en "forkastelig kampagne", fordi han har udtalt, at vil man ”narkobander, tyvebander og pædofiliringe til livs, så skal man stemme ja. Har man en anden ambition, så skal man stemme nej”. Thulesen Dahl advarede den 10. november om risikoen for ”tre ugers skræmmekampagne fra ja-siden,” og han afgav samtidig et løfte om, at Dansk Folkeparti vil ”holde hovedet koldt og vil insistere på, at danskerne skal vide så meget som muligt om, hvad vi stemmer på.” Enhedslistens Pernille Skipper har kaldt ja-kampagnen fra Socialdemokraterne for nærmest "løgnagtig", og Rina Ronja Kari har kaldt det skræmmekampagne, at det er blevet oplyst, at dansk politi bruger Europols database, EIS, langt mere end norsk politi kan med deres samarbejdsaftale. Og hun mente, at ja-siden forsøger at "skræmme danskerne ved at så tvivl om Danmarks fortsatte deltagelse i Europol-samarbejdet".

Del grafikken om nej-siden massive skræmmekampagne på de sociale medier:

Læs også kronikken Danskerne bør ikke lade sig skræmme til et nej, som blev bragt i Politiken 30. november 2015.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.