Brief

Tre scenarier for ECB's opkøbsprogram

Med Mario Draghi i spidsen kan ECB vælge tre scenarier

Resume Torsdag i denne uge holder Den Europæiske Centralbank (ECB) rentebeslutningsmøde. Det forventes, at ECB relancerer sit opkøbsprogram og dermed går all in på såkaldte kvantitative lempelser. Det fik vi i sidste uge en række indikationer på. Dels udtalte chefjuristen fra EU-domstolen, at et sådant opkøbsprogram af stats- og virksomhedsobligationer ikke vil være traktatstridigt, dels valgte Den Schweiziske Centralbank (SNB) at opgive sit valutaværn som følge af de kapitalbevægelser, som forventninger om ECB’s opkøbsprogram har givet anledning til. Det ville SNB ikke gøre, hvis ikke de fandt relancering af opkøbsprogrammet sandsynligt.

Men hvilke muligheder har ECB reelt? I dette brief ser vi på tre sandsynlige scenarier. ECB kan vælge 1) at opretholde status quo, 2) at tilfredsstille markederne eller 3) at overraske markederne positivt. Uanset hvad, vil ECB’s beslutning få vidtrækkende markedskonsekvenser.

Det mest sandsynlige er, at ECB vælger at tilfredsstille markederne, og dermed kommer der ikke til at ske en voldsom korrektion i markederne. Det kan diskuteres, om opkøbsprogrammet vil give anledning til vækst, men det vil understøtte de faldende renter og give anledning til forventninger om lidt højere inflation. Det vil være en udstrakt hånd til Grækenland og andre gældsplagede lande.

Ønsker ECB derimod virkelig bekæmpe deflationen, så kan de vælge at øge deres balance mere end forventet. Vælger ECB status quo, vil det sandsynligvis gøre situationen værre.

Hovedkonklusioner
  • Med EU-Domstolens afgørelse i sidste uge er vejen banen for at ECB kan gennemføre opkøbsprogrammer af statsobligationer, såkaldte QE.
  • Vælger ECB ikke at tage det nye værktøj i brug, kan deflationen i EU bide sig fast og de økonomiske problemer i Sydeuropa vil blive værre.
  • Vælger ECB at tilfredsstille markederne og levere de opkøb, som markederne i nogen grad allerede har taget højde for, vil der ikke ske det store på markederne.
  • Endelig kan ECB overaske og lancere et større opkøb end forventet. Gør de det, vil vi se rentefald og tiltagende inflation.
  • Det mest sandsynlige udfald er, at ECB vælger at tilfredsstille markederne. Virker dette efter hensigten, vil det virke understøttende på økonomien og marginalt forbedre forholdene i Grækenland. 
<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.