Brief

Retsforbeholdet har spillet konkurs

Danske virksomheder får ikke glæde af nye konkursregler grundet retsforbeholdet

Resume I begyndelsen af december 2014 mødtes EU’s justitsministre i Bruxelles til rådsmøde for retlige og indre anliggender. Her vedtog de endeligt en revideret konkursforordning, der skal styrke europæiske virksomheders modstandskraft over for økonomiske kriser og bl.a. give bedre muligheder for rekonstruktion af konkurstruede virksomheder.

På grund af retsforbeholdet vil de nye tiltag dog ikke komme til gavn for danske virksomheder, hvilket kan komme til at svække vækst- og konkurrencevilkår for det danske erhvervsliv. Problemerne for de danske virksomheder kan bl.a. opstå ved tvister, hvor skyldner har aktiver eller kreditorer i flere EU-lande.

Revisionen af konkursforordningen sker netop som nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af konkurser blandt danske virksomheder er stigende. Alene i november 2014 steg antallet med 5 pct., hvilket understreger behovet for at styrke danske virksomheders modstandskraft.

Hovedkonklusioner
  • Hvert år går ca. 50.000 europæiske virksomheder, der har aktiviteter i mere end ét medlemsland, konkurs, og antallet af konkurser er steget
    eksplosivt under krisen.
  • En revision af de fælleseuropæiske regler for virksomheder, der går konkurs, er netop vedtaget, men Danmark står på grund af retsforbeholdet uden for samarbejdet.
  • Danmark er et af de lande, der har oplevet den største stigning i konkurser. Alene i november steg antallet af konkurser med 5 pct. ifølge Danmarks Statistik.
  • Ved større konkurssager vil konsekvenserne af at stå uden for samarbejdet ramme Danmark hårdt, hvilket hæmmer konkurrencevilkår og vækstpotentiale.    
  • Danmark får heller ikke gavn af de nye konkurstiltag, der skal sikre bedre muligheder for vækst i det indre marked. Danmark forsøgte allerede i 2001 at opnå en parallelaftale på konkursområdet, men blev afvist af Kommissionen.
  • Problemerne med manglende deltagelse i konkursforordningen kan løses ved en tilvalgsordning eller fuld afskaffelse af forbeholdet.
<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.