Rapport

Nye danske muligheder med fælles patent

Resume Der er flere fordele end ulemper ved at Danmark siger ja til en fælles patentreform. Det viser ny rapport fra Tænketanken EUROPA.

Folkeafstemningen om patentdomstolen d. 25. maj er en vigtig afstemning, der vil få stor betydning for danske virksomheders mulighed for at beskytte og producere deres gode ideer. De seneste ugers debat har dog været fyldt med en del sejlivede myter. Denne samlede rapport om den europæiske patentreform viser, at der er flere fordele end ulemper ved reformen.
 
”Der kontante og klare fordele ved patentdomstolen i form af besparelser og bedre vilkår for virksomheder. Det er et fremskridt for de mest innovative nationer. Danmark bør derfor sige ja til patentreformen, så vi får indflydelse på patentdomstolen, og danske dommere kan være med til at præge den fælles retspraksis”, siger tænketankens direktør, Bjarke Møller.
 
Rapporten fokuserer på flere erhverv, der bliver påvirket af patentreformen. Software har været vidt debatteret i Danmark, mens der har været mindre fokus på de erhverv, hvor Danmark virkelig er fremtrædende i antallet af patentansøgninger. Danmark en af verdens mest innovative nationer med stor patentaktivitet, og danske virksomheder inden for sundhed og vindteknologi har mange patenter at forsvare.
 
”Danmark er i topklasse målt på antallet af patenter inden for både vindteknologi og medicinalindustrien. Virksomheder på disse markeder handler med hele verden, og de kan ikke nøjes med nationale patenter. Patentdomstolen og enhedspatentet gør det nemmere for de danske virksomheder at fastholde deres nuværende førerpositioner”, siger analytiker i Tænketanken EUROPA Eva Maria Gram.
 
Af rapporten fremgår det desuden, at det er en myte, at det nye europæiske patentsystem er en kopi af patentsystemet i USA. Den europæiske patentdomstol er derimod indrettet, så Europa kan undgå de udfordringer med patenttrolde og forumshopping, som skaber store problemer i USA.
 
Rapporten viser samlet set, at fordelene ved reformen langt oversiger ulemperne. Tænketanken EUROPA anbefaler derfor et ja til den fælles patentdomstol d. 25. maj.

Download hele rapporten om patentreformen her.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.