Notat

Ny lånepakke sikrer græsk ro, men ikke en løsning

Jeroen Dijsselbloem deltager som formand for Eurogruppen i forhandlingerne om de nye græske lån.

Resume Grækenland er vendt tilbage i toppen af den europæiske dagsorden, da anden udbetaling af den redningspakke, der blev vedtaget sidste år, i denne uge skulle godkendes. Det krævede langvarige forhandlinger mellem Grækenland og eurolandene, ECB og IMF, da det er gået langsommere med at gennemføre de lovede reformer, end kreditorerne havde håbet på.
 
Til trods for, at IMF vurderer målet som urealistisk, har man med den seneste lånepakke fastholdt et krav til græsk overskud på den primære budgetbalance på 3,5 pct. på mellemlang sigt. Dette budgetmål kan imidlertid revideres efter 2018.
 
IMF har desuden længe talt for en øjeblikkelig, delvis nedskrivning af den græske gæld (et såkaldt haircut), men dette blev også afvist af eurolandene, som bærer den største andel af den græske gæld. I stedet peger man på andre løsninger såsom forlængelse af løbetider, moratorier og rentelettelser over en meget lang årrække.
 
Man er nået til enighed om en pakke af tiltag, som vil blive indført gradvist, men det er næppe sidste gang, at IMF og eurolandene har drøftet den græske situation.

Hovedkonklusioner
  • Et år efter den store redningsaktion for den græske økonomi er landet tilbage på den europæiske dagsorden, og de græske kreditorer har været nødt til at bevillige nye lån.
  • Det er gået langsommere med at gennemføre de lovede reformer og det er ikke lykkedes at begrænse statens udgifter i tilstrækkelig grad.
  • Med den nye lånepakke fastholdes kravet til græsk overskud på den primære budgetbalance på 3,5 pct. på mellemlang sigt og det blev ikke til nogen umiddelbar nedskrivning af dele af den græske gæld.
  • Lånepakken på 86 mia. euro i 2015 dækker perioden frem til 2018 og er den tredje til Grækenland siden 2010. Lånet stilles til rådighed af eurolandenes fælles lånefond, Den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM).
<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.