Debat

Hold fast i fastkursen

Dette indlæg blev bragt i Politiken 9. februar 2015.

Lige nu skrives der nye sider i dansk pengepolitisk historie. Kronen er under et revalueringspres, dels som følge af Den Europæiske Centralbanks kvantitative lempelser, dels som følge af, at Schweiz opgav sin midlertidige fastkurspolitik.
 
Flere stedet har man kunne læse, at det ikke vil gøre alverden, hvis Danmark opgav fastkurspolitikken. Det er ganske enkelt ikke korrekt.
 
På den korte bane vil en revaluering af den danske krone medføre et betydeligt væksttab. Danmark er en lille åben økonomi, der lever af eksport. De udenlandske forbrugere vil således opleve, at de danske varer bliver dyrere, og de danske forbrugere vil opleve, at de udenlandske varer bliver billigere. Det betyder mindre efterspørgsel i den danske økonomi og dermed tab af økonomisk aktivitet. I sidste ende vil det koste arbejdspladser.
 
Også på den lange banen vil det have negative konsekvenser for dansk økonomi at opgive fastkurspolitikken. Fastkurspolitikken her mere end 30 år på bagen. Årsagen til, at vi opgav den flydende krone tilbage i 1982, var en alt for stor usikkerhed i forhold til den økonomiske politik. Det gav anledning til færre investeringer, høj inflation og høje renter. Det er muligt, at det virker som en svunden tid nu, men med en frit flydende valuta vil det over tid blive realiteten igen. Investorer vil have betaling for den devalueringsrisiko, som en frit flydende kurs giver anledning til.
 
Sverige bliver fremhævet som eksempel på, at man sagtens kan have en frit flydende valuta. Men Sverige har over en lang årrække haft et positivt rentespænd til Danmark. Prisen er altså en højere rente og dermed færre investeringer.
 
Det afgørende er, at virksomheder investerer mindre, når der er tvivl om, hvad fremtiden bringer. En sådan tvivl vil blive permanent, hvis vi opgiver fastkursen. Færre investeringer vil på en lange bane være ensbetydende med en lavere levestandart.
 
Med historien in mente virker det derfor en smule nonchalant, at sige at det ikke har alverdens konsekvenser at opgive fastkurspolitikken. Det har det. Fastkurspolitikken har været utrolig succesfuld og har i høj grad medvirket til, at vi har fået styr på den økonomiske politik. Lidt paradoksalt viser fastkurspolitikkens succes sig ved bl.a. ved, at kronen bliver opfattet som en sikker havn at placere valuta i.
 
Vi skal ikke forelske os i en midlertidig situation. Både på den korte og den lange bane vil det få alvorlige konsekvenser for dansk økonomi og koste arbejdspladser, hvis vi opgiver fastkursen, og vi bør ikke ønske os tilbage til en tid, hvor virksomhederne skulle investere under stor usikkerhed. Det er vigtigt at stå fast, og det er præcis hvad Nationalbanken brave indsats på valutakampladsen er udtryk for.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.