Brief

EU’s genopretnings-fond kan få væksten tilbage til Europa - men der er stadig udeståender

Resume Den økonomiske hjørnesten i EU’s krisehåndtering er EU’s genopretningsfond på 800 mia. euro. Medlemslandenes genopretningsplaner, som hvert land skal sende til vurdering hos Kommissionen, indeholder udgifter for 495,6 mia. euro til finansiering af projekter frem mod 2026. Kun 7 lande har indtil videre søgt om lån fra fonden. Dette er en opdatering af briefet udgivet 20. maj.

For at fonden kan indfri målsætningen om at skabe vækst, er der imidlertid fortsat udeståender.

Landene kan kun modtage midler, hvis de indleverer deres nationale genopretningsplan til Kommissionen. Det er der 4 lande, som endnu ikke har gjort. Desuden kræver udbetaling også, at Kommissionen og medlemsstaterne er enige i, at planerne indfrier de fælles principper, som landene blev enige om på topmødet i juli 2020.

Kernen er her, at størstedelen af midlerne skal gå til den digitale og grønne omstilling. Tænketanken EUROPA’s første gennemgang af de offentliggjorte planer viser, at landene synes at leve op til principperne, men at det endnu er for tidligt at foretage den endegyldige vurdering.
 
Læs hele briefet i PDF'en til venstre.

Briefet indgår i Tænketankens projekt Genstart EU, der finansieres af Industriens Fond.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.