Debat

EU's bankunion giver dansk tryghed

Dette indlæg blev bragt i Berlingske d. 22. september 2014

De fleste danskere har en forsikring, der dækker, hvis de bliver udsat for et tyveri eller er så uheldige at være udsat for brand eller vandskade. Selv om forsikringen koster lidt at tegne, så er det en god investering. Den giver tryghed, for går det helt galt, står vi ikke alene med ulykken og udgifterne til at komme på fode igen.

For omkring seks år siden, da den økonomiske krise ramte hele verden, blev det klart, at det ikke kun er husstande, der kan blive udsat for pludselige og voldsomme kriser. Også bankerne har brug for forsikringer, som kan dække dem ind, når de kommer under pres.

Da krisen ramte de danske banker, fungerede den danske stat som et salgs forsikringsselskab. Og med bankpakkerne holdt staten hånden under de kriseramte banker.

I dag fungerer den danske stat stadigvæk som forsikringsselskab de danske banker. Men gennem de sidste mange år har bankerne ­– både danske og udenlandske – vokset sig enorme med grænseoverskridende aktiviteter og balancer, der langt overstiger de enkelte landes totale økonomier.

Faktisk viser et notat fra Tænketanken EUROPA, at intet land i Europa har mere behov for at få en fælles europæisk aftale om at sikre bankerne end Danmark. Danske Banks balance udgjorde i 2013 174 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt. Målt i forhold til hjemlandets økonomi, er flere af de danske banker blandt de største i Europa.

Det svarer til, at dit hjem er væsentligt mere værd end hele dit forsikringsselskabs samlede pengetank. Det giver sig selv, at en forsikring så mister sin værdi. Rammer ulykken, kan forsikringstageren ikke få dækket sit tab, og forsikringsselskabet risikerer at få trukket tæppet væk under sig.

Det er ikke desto mindre situationen med de danske banker og den danske stat. Flere af bankerne er nu så store, at de har potentialet til at trækket tæppet fuldstændigt væk under den danske økonomi med helt uoverskuelige konsekvenser til følge.

Derfor er det en rigtig god ide, at Danmark deltager i en fælles europæisk bankunion. Her vil den enkelte stat nemlig ikke længere skulle agere forsikringsselskab for sine megabanker. I stedet vil de store banker skulle skyde penge ind i fælles europæisk afviklingsfond, som træder til, hvis en bank kommer i krise.

Det er en god investering, som giver tryghed for alle danske bankkunder.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.