Notat

CETA-aftale med EU vil give briterne færre fordele

Ceta efter Brexit giver færre fordele

Resume Britiske Brexit-fortalere skeler i høj grad til EU’s handelsaftale med Canada (CETA) som en alternativ model for britisk tilknytning til EU. CETA giver dog langt fra den samme adgang til det indre marked, som Storbritannien i dag nyder godt af som fuldgyldigt EU-medlem. Det gælder især på områderne for tjenesteydelser og finansielle tjenesteydelser.
 
Kort sagt vil en aftale à la CETA mellem EU og Storbritannien giver briterne fire store udfordringer: For det første, vil de blive underlagt EU’s oprindelsesregler. For det andet får de ikke adgang EU’s ”pas” for finansielle tjenesteydelser. For det tredje vil briterne opleve en nedgang i handlen med tjenesteydelser, og endelig vil visse produkter blive underlagt told.
 
Dertil kommer, at EU i dag har 55 frihandelsaftaler med tredjelande, som Storbritannien i tilfælde af Brexit skal forhandle på ny. I sådanne forhandlinger er økonomisk tyngde afgørende, og her er det klart, at briterne står svagere alene end som en del af EU. Det vil desuden være en voldsom belastning for det britiske embedsværk, der ikke har forhandlet egne handelsaftaler siden 1973.

Hovedkonklusioner
  • EU’s frihandelsaftale med Canada (CETA) tiltrækker stigende interesse fra britiske EU-modstandere, der ser den en model, Storbritannien vil kunne læne sig op ad i tilfælde af Brexit.
  • EU er Canadas næststørste handelspartner efter USA og Canada er EU’s 12 største handelspartner. Frihandelsaftalen skal gøre det nemmere for EU og Canada at handle med hinanden.
  • En CETA-lignende aftale for Storbritannien betyder, at britiske finansielle virksomheder ikke længere vil have adgang til det europæiske pas på finansielle tjenesteydelser.
  • Tjenesteydelser udgør 80 pct. af den britiske økonomi. CETA-aftalen giver langt fra Storbritannien den samme adgang til at handle med tjenesteydelser på det indre marked. Hele sektorer, som den audiovisuelle sektor og lufttransport, er ikke med i aftalen.
  • En CETA-lignende aftale giver ikke adgang til EU’s 55 frihandelsaftaler med tredjelande.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.