Danmarks fremtid i EU's retlige samarbejde – muligheder og konsekvenser

  • <  
  •   >
m t o t f l s
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Tænketanken EUROPA
Nygade 4, 4. th.
1164 København K
+45 33 13 07 30

KONFERENCE - 3. november
Festsalen
Københavns Universitet, Frue Plads 4, 1167 København K
13.00 - 17.30

Den 3. december 2015 skal danskerne atter tage stilling til, hvordan de ønsker at deltage i EU’s retlige samarbejde. Konkret skal vi stemme om, hvorvidt retsforbeholdet skal erstattes med en såkaldt tilvalgsordning.

Men hvad er en tilvalgsordning, og hvorfor skal vi stemme om den nu? Hvad er fordelene og ulemperne ved at stemme ja eller nej til en tilvalgsordning? Tænketanken EUROPA og Center for Europæisk Politik (CEP) på Københavns Universitet stiller med denne konference skarpt på, hvad en tilvalgsordning vil betyde for Danmark, og hvordan landet ligger, hvis retsforbeholdet bevares i sin nuværende form.

Tilmeld dig arrangementet her

Til at belyse emnet har vi inviteret nogle af landets skarpeste EU-eksperter sammen med en række fagfolk med praktisk kendskab til EU og det fælles europæiske politisamarbejde, Europol. Under konferencen vil deltagerne få indsigt i, hvordan henholdsvis et ja eller nej til tilvalgsordningen vil ændre på Danmarks muligheder for at indgå i Europol, og hvad deltagelse i det civil- og strafferetlige samarbejde indebærer. Endvidere vil betydningen af en tilvalgsordning for Danmarks asyl- og indvandrepolitik samt medlemsskab af Schengen blive belyst og diskuteret.

Konferencen støttes af Europa-Nævnet.

Program

13.00: Velkomst
Senioranalytiker, ph.d. Maja Kluger Rasmussen, Tænketanken EUROPA
Professor Marlene Wind, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
 
13.10: Fra Edinburgh til tilvalg: Hvad var baggrunden for forbeholdet i sin tid? Og hvad tænkte man om Danmarks rolle i Europa i Bruxelles og i den danske centraladministration?
Journalist Poul Smidt i samtale med politikeren Holger K. Nielsen, tidligere ambassadør Poul Skytte-Christoffersen, der nu er bestyrelsesformanden for Tænketanken EUROPA og tidligere embedsmand Per Lachmann, nu seniorrådgiver i Tænketanken EUROPA.
 
13.45: Politi-og strafferetssamarbejdet – hvordan fungerer det, og hvad er den praktiske betydning af et ja eller nej d. 3. december?

”Grænseløs kriminalitet kræver politisamarbejde”, adm. direktør og partner i Parsifal Service Jan Jarlbæk, der har 23 års politierfaring fra stillinger hos Københavns Politi, Rigspolitiets Nationale Efterforsknings Center, Rigspolities Rejsehold samt Europol i Haag.
 
”Europol - fra informationsudveksling til fælles efterforskningsteknikker?”, post.doc Trine Thygesen Vendius, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Trine Vendius har netop udgivet bogen ”Europol & Cyberkriminalitet’.
 
14.30: Kaffepause
 
14.45: Det civilretlige samarbejde

”Hvad betyder retsforbeholdet for børn”, direktør Rasmus Kjeldahl, Børns vilkår
 
”Hvad betyder det for erhvervslivet?”, erhversjuridisk chef Kim Haggren, Dansk Industri
 
15:30: Kort kaffepause
 
15.45: EU’s fælles asylpolitik og indvandringspolitik

”DK og EU’s asylpolitik – hvad stemmer vi om og hvor er EU på vej hen?”, post.doc Louise Halleskov Storgaard, Juridisk Institut, Aarhus Universitet. Louise Storgaard er ekspert i udlændingeret og Danmarks forpligtelser ifht. Dublinaftalen.
 
"Retsforbeholdet og Schengensamarbejdet: Har det noget med hinanden at gøre?” Lektor Gerd Battrup, Institut for Grænseforskning, Syddansk Universitet. Gerd Battrup er ekspert i EU-ret og i Schengensamarbejdet.
 
16.30: Tilvalg eller parallelaftaler? – erfaringer fra UK
Lektor Rebecca Adler-Nissen, Institut for Statskundskab. Rebecca Adler-Nissen forsker i EU og international politik og har netop udgivet den prisvindende bog Opting out of the European Union på Cambridge University Press.
 
17:00: Afslutning og drinks

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.