Hvilken betydning får EU’s bygningsdirektiv?

23. juni 2023 kl. 08.30 - 10.00
Bygning

Dansk Industri og Tænketanken EUROPA stiller skarp på EU's bygningsdirektiv: Kan det lykkes EU at gøre bygningsmassen CO2-neutral i 2050? Og er de relevante aktører klar på udfordringen?

I EU står bygninger for cirka 40 procent af energiforbruget og 36 procent af CO2-udledningerne. Hvis EU skal lykkes med sine klimamålsætninger, er det derfor afgørende at få energirenoveret den europæiske bygningsmasse.

I øjeblikket forhandler EU’s institutioner om direktivet om bygningers energimæssige ydeevne, også kaldet bygningsdirektivet. Direktivet vil få stor betydning for, hvor meget af EU’s bygningsmasse der skal renoveres de kommende år, og ikke mindst hvordan denne renovering skal finansieres.  

Målet er, at næsten alle bygninger i EU skal være CO2-neutrale i 2050, men hvordan kan EU lykkes med dette? Og er de relevante aktører klar på udfordringen? Det satte Dansk Industri og Tænketanken Europa fokus på i dette morgenmøde.

anders

Direktivet kan betyde, at bygningerne går fra skurke til helte i den grønne omstilling, fordi der stilles skarpe krav til energieffektivisering af boligmassen. Men det er også en enorm opgave at få direktivet til at virke, og det kan have tunge konsekvenser for eksempelvis boligejerne. Sådan sagde Anders Stouge fra DI Byggeri.

anders stouge

Anders Overvad understregede, at også manglen på arbejdskraft bliver en udfordring: For hvem skal bygge alle de energieffektive bygninger, hvis vi ikke kan skaffe arbejdskraft nok?

anders

Morten Helveg Petersen fremhævede, at energieffektivitet er blevet til sikkerhedspolitik, fordi energibesparelser betyder uafhængighed af eksempelvis russisk gas. Direktivet er i trilogforhandlinger, som forventes afsluttet i foråret 2024 under belgisk formandskab.

morten helveg

Den afsluttende paneldebat fremhævede nogle af de udfordringer, som er forbundet med direktivet: Boligejerne kan få problemer med boligpriserne, fordi energieffektivisering af huse er dyrt, og myndighederne har brug for pålidelig, rigelig data, så man effektivt kan identificere mulige potentialer for besparelser. Men der findes gode løsninger, som kan hjælpe med dette - og det vigtigste er, at man skaber klarhed og forudsigelighed, så markedet forholder sig stabilt.

panel

Arrangementet blev afholdt hos:

Jeudan (Bredgade 30, 1260 København K), den 23. juni 2023, kl. 08:30-10:00

Program
  • 08:30 - 08:50
    Velkomst ved DI og Tænketanken Europa samt en let morgenmad
  • 08:50 - 09:00

    Oplæg: Hvad skal bygningsdirektivet løse, og hvad vil direktivet medføre?

    Direktør i DI Byggeri, Anders Stouge

  • 09:00 - 09:10

    Oplæg: Hvor stor en udfordring står EU over for?

    Chefanalytiker i Tænketanken Europa, Anders Overvad

  • 09:10 - 09:30

    Oplæg: Hvor står forhandlingerne om direktivet?

    EU-parlamentariker og (skygge)ordfører, Morten Helveg Petersen (Radikale)     
  • 09:30 - 09:55

    Paneldebat: Hvad kommer bygningsdirektivet til at betyde i Danmark?

    Deltagere

    - Stine Leth Rasmussen, vicedirektør i Energistyrelsen

    - Rikke Lykke, CEO i Deas

    - Carsten Nymann bæredygtighedschef i Realkredit Danmark

    Moderator: Anders Stouge, direktør, DI Byggeri

  • 09:55 - 10:00
    Afrunding

Information

Sted
Jeudan (Bredgade 30, 1260 København K)
Tidspunkt
23. juni 2023, kl. 08:30-10:00

Kontakt

Anders Overvad

Anders Overvad